Omtale i medierne.

Midtjyllands Avis fredag d. 28. marts.

Forfatter fortæller om at miste, finde og håbe

FORFATTER LEONORA CHRISTINA.

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg får torsdag d. 11. april besøg af forfatteren Leonora Christina Skov.

Leonora Christina Skovs foredrag, der foregår i Medborgerhuset i Silkeborg, er bygget op omkring hendes bog »Den, der lever stille«, en historie om at miste, finde og håbe.

Da Leonoras mor dør, beslutter hun at skrive den faktiske historie om sig selv og sit liv.

I den sammenhæng skriver hun om Christina, der vil gøre alt for at blive elsket af sine forældre. Om at vokse op som den ensomme Christina i en familie, hvor mor endelig ikke må græde, og far endelig ikke må blive vred, og om at flytte til København og genskabe sig selv som forfatteren Leonora, der til sine forældres rædsel forelsker sig i en kvindelig præst.

I foredraget fortæller Leonora om den voldsomme skriveproces, når man smider fiktionens forklædninger og skriver om faktiske mennesker, om at miste det hele og finde sig selv, og om at håbe på en forklaring og hige efter sin mors kærlighed langt ind i døden.

 

Simi Jan har boet både i Pakistan og Afganistan, men er vendt hjem til Danmark og bor i dag i Gentofte sammen med sin familie. foto: Thomas Lekfeldt/ Ritzau Scanpix.

 Simi Jan kommer og holder foredrag d. 6. nov. i Aktive Kvinder Silkeborg.

Midtjyllands Avis fredag d. 22. marts. 

På hjemmebane i fjerne konfliktzoner.

Allerede som barn i Værebroparken følte Simi Jan en trang til at rejse ud i verden og fortælle historier. 22. marts fylder korrespondenten 40 år

JULIE STINE STERN JOHANSEN

For den tosprogede pige med pakistanske rødder blev god til at skrive og blev en af de skarpeste elever i sin klasse.

Lærerne Tom og Tove på Værebroskolen i Bagsværd spillede en afgørende rolle i forbindelse med Simi Jans sproglige og personlige udvikling. Tove inspirerede hende til at skrive og fortælle historier - og Tom inspirerede hende med billeder fra sine egne ferier til at rejse ud og opleve verden.

Allerede i folkeskolen vidste Simi Jan, at hun ville være journalist. Og det blev hun. Fredag den 22. marts fylder hun 40 år.

Simi Jan har haft nogle af de mest barske områder som sin arbejdsplads.

Hun har boet flere år i både Pakistan og Afghanistan, hvorfra hun som freelancer for forskellige medier og som journalist for TV2 har berettet om menneskers skæbner under katastrofer og krig.

I dag bor hun i Gentofte sammen med sin mand, to små børn og mor.

Moren har sin egen afdeling i hjemmet. Huset indrettede familien for få år siden, da Simi Jans mor blev alvorligt syg af kræft.

Simi Jan - der ellers netop var flyttet til Istanbul som korrespondent for TV2 Nyhederne - insisterede på at tage sig af hende og flyttede hjem.

Moren overlevede mod alle odds, og oplevelsen mindede datteren om, hvad der virkelig betyder noget i tilværelsen: hendes nærmeste.

- I Mellemøsten siger de: »I morgen er ikke en garanti«. Det bliver virkelig understreget, når man går gennem en krise, siger fødselaren.

Simi Jan boede en stor del af sin barndom i Værebroparken sammen med sine forældre og tre yngre søstre.

Forældrene blev skilt, da hun var 14 år - på morens initiativ.

Netop hendes mors historie er omdrejningspunktet for en bog, som Simi Jan arbejder på for tiden, og som hun satser på at kunne udgive til efteråret. Moren blev gift som 16-årig og kom to år efter til Danmark, og hun har ifølge sin datter levet et hårdt liv.

Om kræftdiagnosen - og baggrunden for bogen - fortæller Simi Jan:

- Pludselig fik min mor en dødsdom - og så tænkte jeg: Den vigtigste historie er hendes historie. Den overgår mange af de frygtelige historier, jeg har fortalt fra krigszonerne. Jeg er nødt til at skrive den.

Simi Jan arbejder fortsat for TV2 - nu som freelancer.

Sin fødselsdag fejrer hun i København med venner og familie. /ritzau/

Aktive Kvinder Silkeborg er den største kvindeforening i Danmark, og på generalforsamlingen blev 40 års jubilaren Inge Kristensen fejret sammen med tre 25 års jubilarer.

Midtjyllands Avis fredag d. 15. marts. 

40 år som aktiv kvinde

En 40 års jubilar og tre 25 års jubilarer blev fejret på generalforsamlingen i Aktive Kvinder Silkeborg. Det lykkedes ikke at finde en ny formand for bestyrelsen.

Ved den nyligt afholdte generalforsamling i Aktive Kvinder Silkeborg ønskede formanden siden 2013 Marianne Vinkler Lassen ikke at genopstille. Det lykkedes ikke at få valgt et emne til ny formand på generalforsamlingen, så bestyrelsen kører videre uden formand.

I de år Marianne Vinkler Lassen har været formand, har foreningen fordoblet sit medlemstal, så den i dag tæller 558. Dermed er Aktive Kvinder Silkeborg den største kvindeforening i Danmark.

Aktive Kvinder Silkeborg blev stiftet 24. februar 1930, og kan således i 2020 fejre 90 år jubilæum.

I løbet af 2018 har der været mange aktiviteter. Januar startede med et foredrag af TV-lægen Peter Qvortrup Geisling. I marts var der tur til den nye bydel på Århus Havn og besøg på Kunstmuseet Aros, her var der så god tilslutning, at der måtte fire busser afsted. I april var der foredrag med »vejrpigen« Sara Maria Franch-Mærkedahl, og i maj tog en busfuld glade kvinder (og et par enkelte mænd) på en 4 dages tur til Bornholm.

I august skulle Nyborg Destilleri (som er startet op af familien Rømer fra Silkeborg) besøges, her blev det til tre busser, også her havde der sneget sig nogle mænd med. Efter besøget i Nyborg gik turen videre til Roskilde Domkirke, hvor der var guidet rundvisning.

September stod i krimiens tegn, da der var foredrag af krimiforfatter Elsebeth Egholm.

Det blev også til to aftener med smagsprøver hos Brdr. D´s Vinhandel i Nygade.

I oktober blev lattermusklerne brugt flittigt, da der var foredrag med en rigtig mand - Lindy Aldahl.

Sidst i november mødte der 309 medlemmer op til en aften med Ulf Pilgaard, da han holdt foredraget »Mit liv som Ulf«. Året sluttede med kæmpetarteletter på Café Alrø, og derefter til guidet rundvisning på det julepyntede Herregårdsmuseum Gl. Estrup. Her måtte der seks busser af sted.

Efter generalforsamlingen ser bestyrelsen således ud:

Næstformand: Maja Søndergaard, kasserer: Elisa Bjerg Jensen, sekretær: Ketty Sindberg, bestyrelsesmedlem: Anne-Marie Wulff Nørholm, bestyrelsesmedlem: Lillian Kristensen, bestyrelsesmedlem: Jytte Overby, bestyrelsesmedlem: Bente Christensen.

På generalforsamlingen fejrede foreningen tre medlemmer, som havde 25 års jubilæum, nemlig Bente Norman, Ingelise Berntsen og Irene Sørensen - og så Inge Kristensen som har været medlem i hele 40 år. mtl

Det var for sin bog "Den, der lever stille" at hun vandt De Gyldne Laurbær. Prisen blev til hendes store overraskelse overrakt i går hos Arnold Busck i København, hvor hun netop signerede denne bog.

 

Midtjyllands Avis fredag d. 1. februar 

De Gyldne Laurbær til Leonora Christina Skov

Det var forfatteren Leonora Christina Skov, der i går løb med litteraturprisen De Gyldne Laurbær.

Modtageren af prisen bliver udvalgt af alle de danske boghandlere.

Over halvdelen af boghandlernes stemmer gik til Leonora Christina Skov, som senest har udgivet den roste roman »Den, der lever stille«. Den udkom i januar 2018.

Den selvbiografiske roman er Skovs store, litterære gennembrud. Siden den udkom, har hun holdt hundredvis af foredrag og signeret utallige bøger.

Og det var netop, mens hun signerede bøger i boghandlerkæden Arnold Busck på Købmagergade i København, at hun blev overrasket med en laurbærkrans og en stor buket blomster. /ritzau/

 

Cecilie Hother

 Midtjyllands Avis mandag d. 22. oktober

Tv-vært og tabu-bryder

Cecilie Hother bringer solskin ind i de danske stuer på selv de mest regnfulde dage, når hun giver den som vejrvært på TV2

Af STEPHANIE MICHELA LARSEN

Cecilie Hother er kendt for sine værtsroller på TV2 Vejret og i livsstilprogrammer på TV2 Fri.

I dag, mandag 22. oktober, fylder hun 40 år.

Cecilie Hother fik sin studentereksamen fra Øregård Gymnasium i Hellerup i 1998, og efterfølgende tog hun en bachelor i psykologi på Interamerican University of Puerto Rico.

Det var dog tv-branchen, der trak mest i hende, og siden 2001 har hun uddannet sig og arbejdet inden for denne verden.

Hun fandt i 2008 vej ind i danskernes stuer, da hun blev vært på TV2 Vejret. Dog havde hun en lille afstikker til DR Vejret i 2012, inden hun igen fandt tilbage til TV2 året efter.

I 2010 dukkede Cecilie op på skærmen i en helt anden rolle, end hun var vant til - nemlig som en af deltagerne ved årets »Vild Med Dans«. Hendes dansepartner var danseren Mads Vad.

Hun kunne efter programmet ikke blot kalde sig en af programmets mange deltagere, men også en af de få vindere.

Et tabu-belagt emne blev bragt på banen, da Cecilie i 2016 stod frem med hormonsygdommen PCO, som hun er ramt af.

Sygdommen kan blandt andet give uønsket skægvækst, og det er noget, Cecilie har været plaget af og flov over.

Det er dog ikke noget, der skal ties ihjel, mener værten.

- Det har været et tabu for mig og noget, jeg var decideret pinlig og flov over. Men den eneste måde, vi kan komme tabuet til livs på, er ved at tale om det, sagde Cecilie dengang i et interview med Alt for Damerne.

Cecilie har foruden sine værtsroller en masse andre bolde i luften.

Fra sit internetbaserede smykkefirma Gaia sælger hun smykker af eget design, og så driver hun en livsstilsblog.

I år har hun sammen med Freds World Green Cotton designet en børnelegetøjslinje. Legetøjet er inspireret af hendes fars fortællinger om »Stor Sky og Lille Sky«. /ritzau/

 

Midtjyllands Avis lørdag d. 4. august

Stort program fra Aktive Kvinder i Silkeborg

Programmet byder på udflugter, virksomheds- besøg og foredrag

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg er nu klar med programmet for efteråret 2018 for de 552 medlemmer, et program der rummer foredrag, trendarrangementer, virksomhedsbesøg og udflugter.

Aktiviteterne starter sidst i august med tre afgange til Nyborg Destilleri, som jo er startet op af Rømer-familien her fra Silkeborg. Der bliver rundvisning med smagsprøver og lidt lækker frokost. Derefter køres til Roskilde Domkirke, hvor der er guidet rundvisning, bl. a. skal deltagerne se dronning Margrethes gravmæle. Kaffen indtages på Café Vivaldi i Roskilde.

I september er der besøg af Danmarks krimidronning Elsebeth Egholm med foredraget »Fra Dicte til Rina«. I dette foredrag fortæller hun bl. a. om sine to mest kendte romankarakterer Dicte Svendsen og Rina.

September byder også på virksomhedsbesøg, da der er planlagt to besøg hos Brdr. D’s Vinhandel på Nygade. Der skal bl. a. smages på champagne og chokolader.

I oktober kommer humørbomben Lindy Aldahl og holder foredrag om »Lindy før og efter Rigtige Mænd«.

I november kommer Ulf Pilgaard og holder foredraget »Mit liv som Ulf«, et foredrag hvor mere end 50 års sjov, revy og teater bliver sat sammen.

I december er der hele fem afgange på juletur til Café Alrø og Gl. Estrup Herregårdsmuseum.

På Alrø serveres der tarteletter. De er på kort tid blevet landskendte pga. størrelsen. Hver tartelet vejer mindst 350 gr. Derefter går turen videre til Gl. Estrup, hvor der er guidet rundtur i de julepyntede gamle gemakker.

 

Artikel i Midtjyllands Avis 24. maj.

Rasmus Bjerg synger John Mogensen

Showet »John« kan opleves i Jysk Musikteater d. 5. april 2019

MUSIK Selv om John Mogensen døde i 1977, lever han i bedste velgående - ikke mindst i de danske hjerter.

Siden premieren på Ole Bornedals biografiske drama »Så længe jeg lever«, har mere end 400.000 set filmen i biografen for at opleve Rasmus Bjerg i rollen som den folkekære musiker, der gik bort alt for tidligt i en alder af 48 år.

En rolle som Rasmus Bjerg er blevet rost til skyerne for.

Og nu, mere 40 år efter sin død, går John Mogensen atter live på scenen.

I foråret 2019 drager Rasmus Bjerg nemlig på danmarksturné i rollen som dansktoppens ukronede konge i selskab med filmkomponist og kapelmester Jeppe Kaas og hans otte-mands orkester.

Blandt de byer Rasmus Bjerg besøger er Silkeborg, hvor der er koncert i Jysk Musikteater 5. april næste år.

 

Koncert og teater

Showet hedder kort og godt »John« og kombinerer live koncert, teater og et spektakulært visuelt show, designet til at indhylle publikum i en folkelig og festlig stemning, hvor man skal anstrenge sig godt og grundigt for ikke at synge med.

- Det bliver en folkefest for hele familien, lover Rasmus Bjerg, som er en af initiativtagerne til koncertrækken.

- Det skal ikke være så pænt og fornemt, for det havde ikke været i John Mogensens ånd.

- Det skal være ægte, siger han.

Aktive Kvinder Silkeborg besøger Roskilde Domkilde i august.

Midtjyllands Avis tirsdag den 24. april 2018

Dronning Margrethes sarkofag er færdiggjort

Der er ikke foretaget designmæssige ændringer ved dronning Margrethes gravmæle. Det står nu færdigt.

Det dyrebare gravmæle, som dronning Margrethe skal stedes til hvile under i Roskilde Domkirke, er færdiggjort. Det oplyser kongehuset i.

- Hendes Majestæt Dronningens gravmæle er nu opstillet og står i Sankt Birgittas Kapel i Roskilde Domkirke. Her vil Dronningen blive stedt til hvile ved siden af næsten 40 danske konger og dronninger fra den tidlige middelalder og frem til i dag.

Arbejdet med gravmælet har stået på siden 2003 og er blevet udført af billedhuggeren Bjørn Nørgaard.

Bjørn Nørgaard var fra projektets start i tæt dialog med regentparret om idéen og udformningen af værket, der har titlen »Sarkofag«.

Oprindeligt skulle også prins Henrik lægges til hvile i gravmælet. Men prinsen ændrede i august 2017 mening.

Da prinsen døde i februar, blev det meddelt, at prinsen i stedet ønskede sin aske spredt. Dels på havet og dels i Fredensborgs Slots private have.

Prinsens beslutning om ikke at lade sig begrave i Roskilde Domkirke har ifølge kongehuset ikke medført ændringer af dronning Margrethes sarkofag.

Gravmælets sokkel er udformet i sandsten fra Frankrig, og tre søjler, der bærer sarkofagen, er i henholdsvis dansk granit, færøsk basalt og grønlandsk marmor.

På sarkofagens søjler er elefanthoveder støbt i sølv.

Selve sarkofagen er i støbt glas, og i et hulrum i glasset er der på indersiden sandblæst to liggende figurer, der repræsenterer dronningen og prins Henrik.

På toppen findes allegorier, heraldik og symboler i forgyldt bronze. Dronningen vil blive stedt til hvile i en krypt under gravmælet.

Kopi udstilles

Gravmælet bliver først vist frem for offentligheden efter dronningens død.

Derfor er der udfærdiget en tildækning, som giver domkirkens besøgende mulighed for at besøge kapellet, selvom gravmælet er opsat.

Både gravmælet og tildækningen er udfærdiget af Bjørn Nørgaard, og en 1:10 kopi af gravmælet er udstillet i Roskilde Domkirke.

Arbejdet og omkostningerne med gravmælet er holdt indenfor Folketingets fastsatte bevilling på finansloven. Roskilde Domkirke har siden 1400-tallet fungeret som gravsted for den danske kongeslægt. Gravmælet indskriver sig i en lang tradition for at opføre et eftermæle i Roskilde Domkirke for regentens liv og gerning. /ritzau/

Aktive Kvinder Silkeborg besøger Roskilde Domkilde i august.

Midtjyllands Avis tirsdag den 10. april 2018

Gravplads er tæt på at være færdig

De sidste dele af glassarko-fagen, hvorunder dronning Margrethe skal ligge efter sin død, er blevet leveret.
 

Begravelse: For 15 år siden begyndte dronning Margrethe og den danske kunster og billedhugger Bjørn Nørgaard at diskutere, hvordan monarkens gravmæle skulle se ud for eftertiden.

Efter leverancer onsdag og torsdag i sidste uge er dronningens gravplads ifølge BT nu tæt på at være færdig. De sidste dele af glassarkofagen, hvorunder dronning Margrethes kiste til sin tid skal placeres, er blevet leveret til Roskilde Domkirke, der er Danmarks kongelige gravkirke.

Det oplyser administrationsleder ved Roskilde Domsogn Lars Bang Petersen til BT.

Bjørn Nørgaard er kunstneren bag sarkofagen. Gravmonumentet koster 29 millioner kroner, hvoraf udgifterne til selve sarkofagens glaskonstruktion løber op i knap 10 millioner kroner.

- Det hele er gået smertefrit. Der er ikke sket nogle ulykker eller skader, så det er gået fint. Vi har afdækket vores gulve, så de med en gaffeltruck har kunnet løfte rundt på glaspartierne inde i kirken, siger Lars Bang Petersen til Ritzau.

- Teamworket omkring det har især imponeret mig, da der er rigtig mange fagligheder inde over. Det er meget imponerende, at de kan håndtere så tunge ting og stadig passe på kirken.

Selv om sarkofagen er bygget til to, skal dronning Margrethe ligge alene under den. Prins Henrik, der døde 13. februar, ønskede ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke. Han er i stedet blevet kremeret. Halvdelen af hans aske skal spredes over de danske farvande og den anden halvdel nedsættes i en urne i den private del af Fredensborg Slotshave.

Hvad angår dronningens sidste hvilested mangler der ikke nogen større leverancer, så nu er det tid til at lægge sidste hånd på opførelsen af gravmælet.

- Der mangler færdigindretningen af kapellet, men det er meget tæt på, siger Lars Bang Petersen, der er en af ganske få, der har set dele af sarkofagen og gravmælet.

- Det er primært dem, der har arbejdet med det, som har set det. Jeg skal ikke vurdere kunstværket, men det, jeg har set, virker meget imponerende, siger Lars Bang Petersen.

De sidste dele til glassarkofagen er blevet leveret via lastbil til Roskilde Domkirke fra glasstøberiet Lhotsky Studio i Tjekkiet, hvor mindesmærket er blevet bygget. /ritzau/

 

 

Aktive Kvinder Silkeborg besøger stedet i august 2018.

 

Midtjyllands Avis tirsdag den 30. januar 2018

Silkeborg-familie producerer økologisk whisky - og sodavand

Nyborg Destilleri er åbnet i et tidligere DSB-togværksted på havnen i den fynske by. Silkeborg-familien Rømer står bag.

JAKOB MUNK SCHMIDT

FAMILIEN RØMER HAR PRODUCERET NATURFRISK-SODAVAND PÅ FYN SIDEN 1997. SILKEBORG/NYBORG/KNEBEL Det begyndte for 40 år siden i Nygade med helsekostforretningen Heksekosten, og siden har Silkeborg-familien Rømer løbende udviklet på forretningen og foretaget investeringer i takt med, at nye idéer og muligheder opstod. Udover den lokale helsekostforretning, som Signe Rømer står i spidsen for, handler det i dag om øl, sodavand, whisky samt tursejlads på Fyn, delikatesser på Mols samt grossistforretningen i Silkeborg med distribution af varer til danske helsekostbutikker. Alt sammen økologisk. Mand med whisky-erfaring Økologien er fællesnævner for de ting, man beskæftiger sig med hos Niels Rømer og co., og som seneste nye tiltag åbnede i sommeren 2017 Nyborg Destilleri på havnen i byen ved Storebælt. Helt tilbage i 2011 opstod idéen hos far og søn Niels og Nicolai Rømer med at tilføre nyt liv til en rå, nedlagt DSB-ejendom, der i 125 år havde fungeret som tog-værksted. De købte ejendommen, og fra 2012-2017 foregik arbejdet med at forvandle bygningen. 10. juni sidste år åbnede så Nyborg Destilleri med destilleri for whisky, rom, gin, snaps og brændevin. Derudover byder stedet på gourmetrestaurant, café og butik - med egen økologisk spiritus samt produkter fra et par af Rømer-familiens øvrige forretninger: Ørbæk Bryggeri og Mols Organic. Kim Møller-Elshøj er ansat som blender i Nyborg Destilleri. Han har årelang whisky-erfaring, og et par af destilleriets egne produkter er Ardor - isle of Fionia-whisky og Huracán-rom. For selskaber er det muligt at booke rundvisning på stedet, og i huset findes blandt andet et 60 ton tungt damplokomotiv fra 1906. Niels Rømer købte lokomotivet, fordi han syntes, det passede godt ind, når nu det var tidligere tog-værksted. Sejlklar skonnert En helt anden type Rømer-oplevelse i det fynske kan være en sejltur med træskibet Fionia. Den del udspringer af, at Niels Rømer tilbage i 2012 så en annonce i avisen med tvangsauktion over en gammel skonnert, som lå på værft i Hvide Sande. Han og Signe kørte hjemmefra Hinge vil Vestkysten for at tjekke fartøjet. Det endte med en handel, og efter en gennemgribende renovering var skonnerten sejlklar med plads til 38 personer. Bryggeri-succes Skonnerten Fionia er en del af Nyborg Destilleri, men for det meste sejler fartøjet nu ud fra Fåborg eller Svendborg. Fionia udlejes typisk til bryllup, fødselsdage, firmaarrangementer eller lignende begivenheder. Blot 12 kilometer fra havnen i Nyborg ligger Ørbæk Bryggeri og Naturfrisk, som Niels og Nicolai Rømer har drevet siden 1996. De genoptog produktionen på det dengang nedlagte bryggeri - i første omgang med økologisk sodavand, og i 2001 tilføjedes øl-produktionen. Ørbæk Bryggeri er i dag blandt landets største microbryggerier, og Fynsk Forår, som kan købes overalt i dagligvarehandlen, er den mest udbredte øl fra Ørbæk. I en årrække har Nicolai Rømer været administrerede direktør for aktiviteterne med øl og sodavand. Det stopper imidlertid nu, idet en ny direktør, Thomas Hald Blouner, tiltræder 1. februar. Erfaring fra Carlsberg Thomas Blouner kommer med erfaring fra Carlsberg-koncernen, og vurderingen er, at volumen i forretningen på Assensvej 33 i Ørbæk i dag er så stor, at nye kræfter skal til.

FOR GRUPPER ER DET MULIGT AT BOOKE EN RUNDVISNING PÅ DESTILLERIET I NYBORG. STEDET ÅBNEDE I SOMMEREN 2017. FOTO: NYBORG DESTILLERI
FOTO: NYBORG DESTILLERI

Midtjyllands Avis lørdag den 4. november 2017

Læge Erik Skovenborg holder foredrag hos Aktive Kvinder Silkeborg d. 17. nov. i forbindelse med vinsmagning i samarbejde med Kvickly Silkeborg.

Drik med glæde, du gamle

De seneste årtier har myndighederne med succes ændret danskernes drikkevaner. Drikkeri på arbejdspladsen, spritkørsel, unges voldsomme drukkultur og pimperi i familien er blevet mindre. Men sprutkampagnerne har også skabt nye problemer, fordi de rammer den gode, sunde og glade drikkekultur. I en ny bog råder en pensioneret læge ældre til at fastholde deres moderate forbrug af alkohol - med god samvittighed

 
- Når myndighederne vil give befolkningen - og især de ældre - gode råd om alkohol, så skal rådene være videnskabeligt underbyggede. Ellers tager man glæden ved eksempelvis et godt glas vin fra folk på et urimeligt og løst grundlag, siger læge og forfatter Erik Skovenborg, der er aktuel med bogen »Skål, du gamle«. Foto: Colourbox
 

Det er sjældent, man møder en ældre herre, der ligefrem råder en til at drikke lidt mere. Og så endda en læge. Men sådan en er Erik Skovenborg. Han føler, at hans levevis med par gode glas rødvin til maden er under pres.

- Jeg kæmper for, at alle voksne mennesker kan få lov at drikke med måde uden at føle dårlig samvittighed. Og især for at ældre ikke skal føle sig pressede til at drikke mindre, siger den pensionerede, praktiserende læge Erik Skovenborg og tilføjer med eftertryk:

- Et behersket indtag af alkohol i forbindelse med måltiderne fordelt hen over ugen er direkte sundt for os mennesker og forlænger typisk levealderen med omkring to år. Det viser en lang række videnskabelige studier.

Erik Skovenborg er aktuel med debatbogen »Skål, du gamle«, hvor han omhyggeligt gennemgår en lang række videnskabelige undersøgelser, der understøtter nytten af et moderat alkoholforbrug.

Bogen er primært rettet mod læger, sygeplejersker, plejehjemsfolk og andre fagpersoner, der har kontakt med ældre. Men alle kan med fordel læse med og blive klogere på alkoholens historie, kulturelle betydning og helbredsmæssige effekt.

Ældre er ikke mere sårbare

Budskabet fra Erik Skovenborg er, at et mådeholdent alkoholforbrug blandt andet kan nedsætte ældres risiko for blodpropper og andre hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og demens.

- Kræftens Bekæmpelse argumenterer for, at det er sundest for ældre helt at lade være med at drikke. Jeg synes, at man bør kigge på samlede billede og vælge det niveau, der giver den laveste total-dødelighed, siger han.

Det niveau er efter hans opfattelse de klassiske 14/21-grænser, som Sundhedsstyrelsen har argumenteret for siden 1994. 14 genstande om ugen for kvinder og 21 genstande om ugen for mænd.

- Nu strammer Sundhedsstyrelsen skruen og skriver, at især ældre over 65 år skal passe på med at drikke og helst drikke endnu mindre end Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Det er altså noget sludder. Hvis de skal belære folk over 65, så skal de begrunde det. Det gør de ikke, siger Erik Skovenborg.

Lægen og forfatteren er tilhænger af en drikkekultur, der handler om at drikke moderat til måltiderne. En drikkekultur, som vi kender den fra Sydeuropa - og forskellig fra vores danske og skandinaviske tradition, der måske er mere i familie med målrettet vikingedruk.

- Det handler om, at alkohol er et nydelsesmiddel og ikke et rusmiddel. I Den romerske model, som jeg kalder den, drikker man uden at blive fuld. Og man drikker altid i sociale sammenhænge - med venner og familie. Enten hjemme eller på restaurant, forklarer Erik Skovenborg.

I syden er alkohol en naturlig del af tilværelsen - især af måltiderne. Men det er i modsætning til vores nordlige kultur ikke obligatorisk at drikke.

- Om man drikker eller ikke drikker, det må man selv om. Men det er ikke velset at drikke sig fuld i eksempelvis den italienske kultur. Det er tab af kontrol.

Erik Skovenborg drikker selv et glas vin

eller to hver dag. Og måske et enkelt glas eller to mere i weekenden.

- Jeg lever selv efter den italienske model, selv om det da sker, at jeg bliver fuld. Men det er altså ikke ret tit.

Efter hans opfattelse bør børn og unge omgås alkohol med forsigtighed og i hvert tilfælde afholde sig fra at drikke sig fulde, indtil de er blevet voksne.

- Vores hjerner er endnu ikke fuldt udviklet, før vi er i begyndelsen af 20’erne. Lystcentret er meget mere dominerende end kontrolcentret. De har mange flere impulser til at gøre det, som de har lyst til. Vi ser desværre stadig, at unge har en usund og vanvittig måde at drikke på, siger Erik Skovenborg.

I Sydeuropa introducerer de til gengæld smagen af vin for selv ganske små børn. Hensigten er at afmystificere alkohol.

- Jeg mødte en professor på Kreta, der fortalte, at det ikke er usædvanligt at lade helt små børn smage et glas vand med et par dråber vin i. Så kender de til smagen, før de kender effekten. Det er måske årsagen til, at vi mødte hundredvis af græske unge på gaden om natten, der sad og snakkede og hyggede over et glas vin i den fløjlsbløde, græske nat. Sådan ville det ikke foregå hos danske unge i byen, siger han.

Til kamp det gode alkoholliv

En af Erik Skovenborgs pointer er netop, at alkohol hører til i hverdagen. Ikke bare til fester og festivaler. Men det kan virke uoverskueligt at ændre danskernes vaner og indstilling til alkohol til noget mere afslappet og ligefremt.

- Gennem de seneste årtier har vi radikalt ændret alkoholkulturen, så der ikke længere bliver drukket på arbejdspladsen, ligesom det er blevet dumt og uansvarligt at køre bil med sprit i blodet. Hvorfor så ikke gøre vores forbrug af alkohol hverdagsagtigt og naturligt, siger han. Og har man først etableret et afslappet forhold til alkohol, så fortsætter det naturligvis i den tredje alder. Og det er her Erik Skovenborg for alvor er på barrikaderne med sin nye bog:

- Der er ingen som helst grund til at få folk til at blive afholdende, når de bliver ældre. Det er vanvittigt, at der skal være andre regler for ellers sunde og glade pensionister. Det er en urimelig form for alderisme. Nu var vi ellers lige kommet af med det unødvendige lægetjek for at bevare kørekortet som 70-årig, siger han og tilføjer:

Pas på med vin, sygdom og medicin

- Naturligvis skal man passe på, når alkoholen kolliderer med sygdom og medicin, men under normale forhold er der ingen tvivl om, at et moderat forbrug er sundt.

I sin bog refererer Erik Skovenborg til de første ti undersøgelser, der tilbageviser Sundhedsstyrelsens påstand om, at ældre ikke nedbryder alkohol nær så godt som yngre medborgere.

Gentagne gange har han bedt om bevis for den påstand. Forgæves.

- De sender mig nogle undersøgelser, der viser noget helt andet. Det er trist, at landets højeste ekspertise, hvad sundhed angår, kan finde på sådan noget.

Sundhedsstyrelsen har øjensynligt fundet inspiration i USA, hvor myndighederne har flyttet genstandsgrænserne længere ned for ældre.

- Det er en fejlagtig argumentation, og der er også en sprogbrug, der giver dårligt samvittighed. Jeg vil gerne forsvare det gode liv, og det behøver ikke skade sundheden. Tværtimod, siger Erik Skovenborg.

Erik Skovenborg: »Skål, du gamle«. 323 sider. 299,95 kroner. (Forlaget Klim)

Midtjyllands Avis mandag den 24. juli 2017 

Aktive Kvinder Silkeborg åbner sæson med tur til Bakken.

THOMAS EVERS POULSEN HOLDER FOREDRAG MED TITLEN »JEG KAN FÅ KVINDER TIL ALT« FOR AKTIVE KVINDER SILKEBORG, DER I SIT NYE PROGRAM HAR BLANDT ANDET FOREDRAG, KUNST, VINSMAGNING OG UDFLUGTER PÅ PROGRAMMET.
 
Aktive Kvinder har skruet varieret program sammen til den kommende sæson
 

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg er nu klar med det nyt program for efteråret 2017 og foråret 2018. Aktiviteterne starter sidst i august med en tur til Bakken, hvor der er rundvisning i Korsbæk og frokost på Postgården. Om aftenen skal Cirkusrevyen 2017 opleves.

Midt i september er der en »Shop Amok«-aften i Kvickly, og sidst i september kommer »Mister vild med dans«, Thomas Evers Poulsen, og holder er foredrag med titlen: »Jeg kan få kvinder til alt«.

I oktober er det Anders Bircows tur til at holde foredrag med titlen »Min livshistorie - fra skravl til succes«.

Først i november skal musicalen »Cabaret« opleves i Jysk Musikteater. Senere i november er der vinsmagning med foredrag af læge Erik Skovenborg, der fortæller om »Kvinder og Vin«. Der vil også være underholdning og fællessang med orkestret Ked’li.

Det nye år begynder med tv-lægen Peter Qvortrup Geisling og foredraget »Giv livet et serviceeftersyn«.

Sidst i februar afholdes der generalforsamling, og derefter er der foredrag med Thomas Mygind med overskriften »Få det bedste ud af det meste - trods alt …«. I en tid, hvor gnist og glæde ofte overskygges af brok og bekymringer, tager Thomas Mygind livtag med vores tendens til negativitet.

I marts er der tur til Aarhus Ø (den nye bydel ved havnen) og kunstmuseet Aros. Der bliver en guidet tur til alle de nye bygninger på havnen. Derefter er der frokost. Efter frokosten går turen videre til Kunstmuseet Aros, hvor der også er en guidet rundtur.

I april kommer vejrvært og Vild med Dans-vinder Sara Maria Franch-Mærkedahl og holder et foredrag om »Angstens forskellige side«. Et foredrag fuld af private historier, hvor både alvor og humor får lov at leve.

Foråret slutter med en tre dages tur til Bornholm.

 

Midtjyllands Avis lørdag den 11. marts 2017 

Steffen Kretz i verdens brændpunkter

STEFFEN KRETZ FORTÆLLER OM SIT ARBEJDE I VERDENS BRÆNDPUNKTER.
 

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg får på torsdag den 16. marts besøg af Steffen Kretz.

Steffen Kretz er en dygtig og erfaren journalist, som samtidig er en af DRs tungeste nyhedsreportere inden for international politik.

Foredraget er Steffen Kretz’ personlige beretninger om livet som reporter i verdens brændpunkter. Han vil fortælle om de arbejdsmetoder, som i en lang årrække har præget hans hverdag som udenrigskorrespondent i krigszoner og diktaturstater. Hvordan er det at rapportere fra en krigszone? At rejse gennem Sahara med illegale immigranter og menneskesmuglere?

Foredraget, der finder sted i Medborgerhusets sal A i Silkeborg, er udsolgt.

 

Midtjyllands Avis tirsdag den 21. februar 2017 

Stor fremgang for Aktive Kvinder

Foreningen, der nu har over 500 medlemmer, holder generalforsamling 1. marts.
 

SILKEBORG: Onsdag den 1. marts har Aktive Kvinder Silkeborg generalforsamling og kan se tilbage på endnu et aktivt år med stor medlemsfremgang.

Aktive Kvinder Silkeborg har det sidste par år foretaget ændringer i tilbuddene om arrangementer, og blandt andet har foreningen haft en række foredrag med kendte personer fra tv- og medieverdenen.

Denne ændring har resulteret i en kraftig medlemstilgang, i 2016 kom der således 109 nye til, så foreningen i dag tæller 525 medlemmer, det er det største antal i foreningens 86-årige historie. I løbet af de sidste tre år er medlemsantallet således blevet fordoblet.

2016 har været et særdeles aktivt år for foreningen. Året startede med et nytårsarrangement med spisning og musikalsk underholdning. Blandt fordragsholderne i årets løb har været Henrik Byager, Chris MacDonald, Sisse Fisker og Cecilie Frøkjær.

Årets første udflugt gik til »Galleri Galschiøt« i Odense. I august var der tur til Århus Psykiatrisk Historisk Museum og den sidste udflugt var en juletur til Valdemar Slot.

Også i forbindelse med generalforsamlingen er der foredrag. Det holdes af Lise Egholm, der i 18 år var skoleleder på Rådmandsgades Skole på Nørrebro i København og blev kendt for at tale lige ud af posen i debatter om folkeskole og integration.

I oplægget til foredraget siger hun blandt andet: »Hold nu op, jeg har brugt lang tid på at diskutere halalslagtet kød, kristendomsundervisning og badning efter gymnastik. Jeg har råbt og skreget af muslimske fædre, der ikke ville give mig hånden, og som sagde, at de ville tale med den rigtige chef. Efterhånden fandt de ud af, at det jo altså var mig, der var chefen.«

Generalforsamling og foredrag holdes i Lunden, Vestergade 74, Silkeborg.

 

Anne Laxholm besøger Aktive Kvinder i Silkeborg, her er hun fotograferet ved DM i standarddans i Arena Midt i Kjellerup for få år siden sammen med sin mand Hans Henrik Laxholm. Foto: Martin Ballund

Midtjyllands Avis fredag den 13. januar 2017 

Et år med dans - det blev til 28

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg får torsdag den 26. januar besøg af Anne Laxholm, der er blevet et kendt navn i alle danske stuer efter at have siddet med ved dommerbordet i »Vild med dans« siden 2005.

Hun vil fortælle om sin karriere, som bl. a. omfatter flere guld-, sølv- og bronzemedaljer ved VM i standarddans.

Det hele begyndte, da hendes mand og dansepartner, Hans-Henrik, bad hende tage med til London i et år: »Giv mig et år af dit liv, og du får resten af mit«, sagde han.

De kom først hjem til Danmark 28 år senere.

I sit foredrag, som er baseret på hendes bog, »Giv mig et år« fortæller hun om sit begivenhedsrige liv i en verden af dans. Hun beretter om nogle af de udfordringer, de mødte undervejs, ikke kun i dansekarrieren, men også livets øvrige aspekter, deriblandt partnerskab, ægteskab og rollen som iværksættere i deres firma.

Hun vil naturligvis også fortælle om sin rolle i »Vild med dans«.

Tilmelding er nødvendig, og der er kun få ledige pladser. Foredraget holdes i Medborgerhuset på Bindslevs Plads.

 

  • - Vi skal lade være med at brokke os over vejret, benzinpriserne, og hvad vi ellers kan komme på. Jeg kan ikke holde det ud. Vi skal blive bedre til at kigge os omkring, og se hvor godt vi har det, siger Sisse Fisker. Polfoto

Artikel i Midtjyllands Avis mandag d. 8. august 2016

På jagt efter livets opskrift

Siden Sisse Fisker fik konstateret en kronisk sygdom i 2013, har hun sagt sit job som tv-vært op og er begyndt at søge efter meningen med livet

Den kendte tv-vært Sisse Fisker har altid været aktiv. Hun har gennemført fem maratonløb og har to gange cyklet til Paris med Team Rynkeby.

Men i 2013 blev Sisse Fiskers verden vendt op og ned, da den populære journalist blev diagnoseret med rygsygdommen Modic forandringer. Den kroniske sygdom giver betændelse, der får knoglerne til at bryde sammen, og sygdommen volder Sisse Fisker mange smerter. Så hun har taget en beslutning.

Når hun i dag, mandag den 8. august fylder 40 år, står der ikke længere tv-vært på visitkortet. Sidste år sagde Sisse Fisker sit faste job som vært på DR’s Aftenshowet ud med livet som selvstændig. Primært for at få mere tid med sin mand og sine to sønner, Samuel og Isak.

Sisse Fisker har blandt andet turneret landet rundt for at holde foredrag om sin bog »Livets Opskrift«, hvor hun giver sit bud på et sundt og langt liv.

Hun har også lavet en tv-serie for DR, hvor hun rejser rundt i verden og taler med de mennesker, der lever længst. Hendes sygdom og de mange projekter har fået hende til at reflektere over, hvad hun selv synes er vigtigt i livet.

- Jeg har ikke affundet mig med min sygdom, men jeg er blevet bedre til at glæde mig over de små ting. Da det var allerværst, glædede jeg mig over, når jeg kunne rejse mig op og gå en tur eller bare lege lidt med mine børn, sagde hun til Jydske Vestkysten i 2015.

Sisse Fisker synes, at danskerne burde blive bedre til at fokusere på, hvor privilegerede vi er: - Vi skal lade være med at brokke os over vejret, benzinpriserne, og hvad vi ellers kan komme på. Jeg kan ikke holde det ud. Vi skal blive bedre til at kigge os omkring, og se hvor godt vi har det, sagde hun sidste år.

Sisse Fisker er født i Tårs i Nordjylland. Foruden livet som selvstændig er hun også ambassadør for Ønskefonden, som opfylder ønsker for børn med livstruende sygdomme, og stifter af SMILfonden, som arbejder for at lette hverdagen for syge børn og deres familier. /ritzau/

Artikel Midtjyllands Avis tirsdag d. 2. august 2016.

 

Tv-kendisser hos Aktive Kvinder

Sisse Fisker, Cecilie Frøkjær og Anne Laxholm fra »Vild med Dans« er blandt foredragsholderne i det nye program

SILKEBORG Aktive Kvinder Silkeborg er nu på gaden med nyt program, og det byder blandt andet på foredrag med en række personer, der er kendt fra tv.

Aktiviteterne starter sidst i august med en tur til Aarhus med frokostbuffet på »Bådcafeen« i Marselisborg Havn. Bådcafeen er den gamle Endelave færge, som blev købt til formålet i januar i år. Efter frokosten køres til Risskov, hvor der er besøg på Museum Ovartaci, som er et kombineret Kunstmuseum og Psykiatrisk Historisk Museum.

I begyndelsen af september kommer tv-journalisten Sisse Fisker og holder foredraget »Tag ansvar for dit liv - du har kun ét!«. Foredraget handler om, hvordan hun efter en slem nedtur med sygdom, tog sagen i egen hånd og kom stærkere ud på den anden side?

Sidst i september er der traditionen tro, lagt op til en rigtig »pigeaften«, når det årlige modeshow afholdes, hvor efterårets spændende farver og trends vil blive fremvist ved Elisabeth Katballe.

Oktober byder på et foredrag ved journalist Cecilie Frøkjær med titlen: »Tusindvis af mennesker«. Titlen på hendes foredrag henviser til alle de mennesker, Cecilie har mødt i sine mange år som tv-vært. Hun har gjort det så godt, at hun i hele årrækken fra 2004 til 2008 var suveræn vinder af TV-prisen for »Årets tv-værtinde«.

November byder på en juletur til Valdemar Slot på Tåsinge. Her vil der være rundvisning i de smukt julepyntede lokaler. Der skal også nydes en let frokost, afsluttende med kaffe og æbleskiver.

Det nye år starter med foredraget »Giv mig et år« ved danselærer, »Vild med dans«-dommer og forfatter Anne Laxholm. I sit foredrag, som er baseret på hendes bog, fortæller Anne Laxholm om sit begivenhedsrige liv i en verden af dans - en rejse, der bragte hende fra Danmark til England, fra titlen som nordsjællandsmester til verdensmester,

I februar er der wellness på programmet. Der er i den forbindelse arrangeret en firedages tur til Kolobrzeg i Polen.

I marts er der generalforsamling. I den forbindelse kommer Jens Andersen og holder under titlen »Denne dag, et liv« et foredrag om Astrid Lindgren.

Sidst i marts kommer tv-journalist Steffen Kretz og fortæller om sit job i verdens brændpunkter, og april byder på en todages tur til København, hvor der er musical på programmet. En tur til Falkonercentret for at opleve »Saturday Night Fever«. Turen indeholder også en rundvisning på Christiansborg med frokost i »Snapstinget« Ligeledes er der tur til DR-Byen. Sidste arrangement i foråret er i maj, hvor der er udflugt til den flotte »Tulipanfestival på Gavnø Slot Der vil være rundvisning på slottet og i kirken, derefter nydes en dejlig frokostbuffet. 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

21.01 | 10:35
90 års. fødselsdag har modtaget 2
17.01 | 00:07
Foreningen har modtaget 32
07.01 | 23:09
Revy + Holmegaard har modtaget 1
09.11 | 12:08
Forår 2020 har modtaget 4
Du kan lide denne side