Tulipanfestival Gavnø Slot.

”Tulipanfestival - Gavnø Slot.”

Torsdag den 4. maj kl. 7:00 kørte 126 forventningsfulde Aktive Kvinder mod Gavnø Slot for at se deres smukke park med tulipaner. Undervejs fik vi rundstykker med ost, marmelade og kaffe/te.

Straks vi kørte over den hvælvede stenbro, som fører over Susåens udløb til den lille ø Gavnø, så vi det smukke gul- og hvidkalkede rokokoslot mellem de prægtige store gamle træer.

Efter ankomsten til Gavnø Slot blev vi delt i 3 hold og kom på guidet rundvisning i haven, kirken og på slottet.

Gavnø er i dag fredfyldt idyl, men i middelalderen en befæstet borg, hvis beliggenhed var beskyttet, af de syddanske kyster mod verdens hærgen, men hvorfra der også blev drevet et indbringende sørøveri. En vigtig indtægtskilde for Gavnøs beboere helt op til 1400 tallet. Dronning Margrethe den l. fik i 1402 den gamle borg nedrevet og opførte et dominikanerkloster for ”jomfruer af stand” som ikke var blevet gift før de fyldte 22 år. Gavnø fungerede som kloster for adelige jomfruer, indtil 1536, hvor ”Kong Frederik den 2. overtog Gavnø. I 1663 købte Admiral Trolle gården med tilhørende jord. Men i 1737 overtog Grev Otto Thott Gavnø fra sin onkel Knud Thott.

Otto var en driftig mand, der forstod at udnytte sine evner. Ikke kun forøgede han Gavnøs besiddelser ved køb og giftemål, men han opnåede også landets højeste post, næst efter Kongen. Han blev Danmarks Statsminister. Grev Otto Thott var en af datidens store samlere af malerier og inventar og fuldendte bl.a. slottets smukke rokokointeriør. Slottets imponerende samling af godt 1.000 malerier repræsenterer et bredt udsnit af Europas malerkunst i det 16., 17. og 18. århundrede og udgør den største private malerisamling i Norden. Hans store bibliotek på mere end 200.000 bind var kendt som en af Europas mest kostbare samlinger i privat eje. Den mest værdifulde del af samlingen, håndskrifter og bøger trykt før 1530, skænkede han ved sin død i 1785 til Det kongelige Bibliotek.

I 1960 oprettede nu afdøde Baron Axel Reedtz-Thott Gavnø-Fonden. Hvorved Gavnø Slot blev åben for offentligheden. Slotshaven fungerer som ”Forretningsvindue” for løgsælgere. Haven er åben for events og træf. Der avles også ”Pæoner”, som plukkes og lægges på køl, hvor de kan holde sig op til 6 mdr. til jul. Fonden ejer slottet og parken. Fondens hovedformål er at bevare denne kulturelle skat, som tidligere generationer har samlet. Indtægterne går til vedligeholdelse af Gavnø slot og park. Slottet er pt. i 6. generation residens for familien Reedtz-Thott.

Efter rundvisning spiste vi frokostbuffet. Derefter var der tid til, på egen hånd at se parken og de flotte tulipaner. På vej hjem havde vi en pause, hvor vi fik frugt som var sponsoreret af Kvickly. Vi var tilbage i Silkeborg kl. 18:30. 

Dette var sidste tur inden sommerferien. I må alle have en rigtig god sommer og vi glæder os til at se jer igen.

Ref. Maja

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 12:14

Nemt at hente Info her

...
06.12 | 03:08

Igen en underholdende aften. Hvor har Amalie været med i mange forestillinger, hun er go til at fortælle og synge ikke mindst.

...
06.12 | 03:06

Dejlig, hyggelig aften med aktive kvinder og Vlado Lindz. Han er altid underholdende, har set ham mange gange på tv.

...
02.04 | 13:46

Bestyrelsen er altid god til at informere og hjælpsomme. Siderne er ret overskuelig

...
Du kan lide denne side