Udflugt til Århus

Torsdag d. 25. august var vi 44 Aktive Kvinder på udflugt til Århus.

Billeder er fra turen er lagt ind i fotoalbummet: Foto Århus 25. aug.

Vi kørte fra Silkeborg kl. 10:30, i dejlig solskinsvejr. Den hidtil varmeste sommerdag i 2016. Perfekt vejr til at gå på Bådcafe i Marselisborg Havn. Hvor vi fik en lækker frokostbuffet med forskellige salater og kød til. Efter frokosten var der tid til at nyde det gode vejr på havnen.

Derefter kørte vi til Risskov, hvor vi fik en guidet rundtur på Psykiatrisk Historisk Museum. Vi fik indblik i patienternes dagligdag og opdeling. De mest udad reagerende fik det hvide snit, uden at tage hensyn til følgerne for patienterne. Helt op i 1960´erne blev indgrebet foretaget, på nogle psykiatriske afdelinger her i DK.

Der blev også tid til et besøg i Museumscafeen, til kaffe/te og kage.

Derefter var der også tid til at se patienternes ”Kunst” som tydelig gav udtryk for deres sindstilstand. Nogle blev indlagt frivilligt, andre blev tvangsindlagt fordi de ikke lige passede ind.  

En af patienterne gennem en stor del af hans liv, Louis Marcussen. Så sig selv som den ledende patient, eller overtosse – på Jysk ”Overtossi” – altså en rolle modsvarende overlægernes. ”Overtaci” blev hans kunstner navn i mange år. Han havde mange dårlige perioder, der var præget af paranoia og hallucinationer. I en af sine dårlige perioder skrev han dette digt:

Livet på jorden er en lidelse.

Fyldt med falske håb/ forventninger og bitre erfaringer.

Den ulyksalige fødsel, er skyld i vor skæbne/ulykke og magtesløshed.

Dødsens angst for den fugtige gift.

”Ovartaci” døde 91 år gammel på hospitalet i 1985.

Psykiatrisk flytter til Skejby. Så museet på det psykiatriske hospital i Risskov er i fare for at lukke. Ingen kender Museets skæbne i dag. Der er oprettet en støtteforening, som arbejder for en god fremtid for museet.

På vej hjem i bussen præsenterede Marianne os for de kommende arrangementer i Aktive Kvinder Silkeborg. Til de fleste busture er der allerede bestilt ekstra busser. Så Tak til alle, for jeres interesse.

Ref. Maja

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

01.02 | 12:14

Nemt at hente Info her

...
06.12 | 03:08

Igen en underholdende aften. Hvor har Amalie været med i mange forestillinger, hun er go til at fortælle og synge ikke mindst.

...
06.12 | 03:06

Dejlig, hyggelig aften med aktive kvinder og Vlado Lindz. Han er altid underholdende, har set ham mange gange på tv.

...
02.04 | 13:46

Bestyrelsen er altid god til at informere og hjælpsomme. Siderne er ret overskuelig

...
Du kan lide denne side